Veřejná debata Migrace, menšiny a mezikulturní dialog

17. května 2016

Evropa čelí v současné době výzvě v podobě vlny migrantů ze zemí zasažených válkou, politickou nestabilitou nebo nepříznivými klimatickými podmínkami. Evropané tak na vlastní kůži prožívají to, o čem často jen četli a diskutovali – důsledky globalizace. Na Filozofické fakultě MU jsme se rozhodli reagovat na tuto situaci informační kampaní s názvem Migrace, menšiny a mezikulturní dialog a pozvat vás na stejnojmennou debatu 17. 5. 2016.

Chceme současné události představit v širším kontextu
Naším cílem je uvádět témata, jež média a společenská diskuse řeší jen povrchně, do širšího kontextu. Přitom však fenomén migrace lidí není ničím novým, provází lidské dějiny od počátku, stejně jako lidské dějiny samy jsou přirozenou součástí historie rostlinných a živočišných druhů. Stěhování etnik probíhalo v pravěku, starověku, středověku i novověku a děje se i v dnešní době.

Diskutující:
doc. PhDr. Jarmila Bednaříková, CSc., historička Ústavu klasických studií FF MU (http://migrace.phil.muni.cz/#odborne_konzultace)
Mgr. Tatiana Dumbrava, koordinátorka programu Společně k rozmanitosti sdružení NESEHNUTÍ (www.nesehnutí.cz)
Mgr. Milan Fujda, Ph.D., odborný asistent Ústavu religionistiky FF MU (http://migrace.phil.muni.cz/#odborne_konzultace)
Mgr. Zuzana Lenhartová, předsedkyně spolku Pomáháme lidem na útěku
(www.plnu.cz)
MgA. Jan Motal, Ph.D., režisér a scenárista, odborný asistent Katedry mediálních studií a žurnalistiky FSS MU
(http://www.ceskatelevize.cz/lide/jan-motal/)

Program akce:
• Slavnostní zahájení za přítomnosti děkana fakulty prof. Milana Pola a předsedkyně Akademického senátu FF MU doc. Jany Chamonikolasové
• Představení projektu a webu „Migrace, menšiny a mezikulturní dialog“ včetně dalších kroků v rámci komunikační kampaně – doc. Jana Horáková, proděkanka pro vnější vztahy FF MU
• Videodokument (2–3 minuty) Mgr. Martina Kopáčka, PR manažera FF MU,
• Diskuse: Migrační krize a mezikulturní dialog

V rámci diskuse bude současná migrační krize nahlížena z pohledů historie, religionistiky, mediálních studií nebo praktické práce neziskových organizací. Diskutujícími budou nejen odborníci z Filozofické fakulty MU, ale i další znalci problematiky.

Kdy a kde?
17. 5. 2016, 15.00–17.00, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Arna Nováka 1, posluchárna B2.13.

Kampaň Migrace, menšiny a mezikulturní dialog
Jádrem kampaně jsou nové webové stránky migrace.phil.muni.cz shrnující nabídku Filozofické fakulty MU, která se k tématu vztahuje. Jedná se především o přednášky odborníků pro střední školy, ale také pro školy vysoké, nebo pro zájemce z řad širší veřejnosti, státní správy atd. Studentům Masarykovy univerzity poskytuje filozofická fakulta semestrální kurzy týkající se dané problematiky. Stránky rovněž odkazují na textové a audiovizuální materiály, které k danému tématu vytvořili experti filozofické fakulty. V neposlední řadě nabízejí seznam odborníků ochotných poskytnout specializované konzultace k dané problematice spolu s dobrovolnickou pomocí v oblasti překladů a tlumočnictví, kterou mohou využít nevládní, ale i další organizace podílející se na řešení problémů spojených s migrační vlnou.

 

Migrace, menšiny, mezikulturní dialog
migrace@phil.muni.cz
phil.muni.cz
© 2016
Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Arna Nováka 1
602 00 Brno
Česká republika